maanantai 25. huhtikuuta 2016

Hiusala Kanadassa



Hiusalan opiskelu täällä Kanadassa on hyvin paljolti samanlaista kuin Suomessa, mutta on joitain asioita, jotka erottuvat suuresti. On ihanaa oppia tekemään asioita uudella tavalla ja nähdä miten asioita täällä tehdään. MITT:ssa hiusala eroaa Lappialla opiskelusta monella tavalla, enkä osaa sanoa mikä niistä on suurin eroavaisuus. Kummastakin koulusta valmistuu kuitenkin erittäin taitavia kampaajia eroista huolimatta.



Suomessa toisen asteen koulutus on maksutonta, mutta Kanadassa opiskelusta tulee maksaa. Kansainväliselle opiskelijalle koulutuksen perusmaksu on $13950. Huikeita summia siis ja koulutusta ei valita kovin heppoisin perustein. Kanadalaisille opiskelijoille koulutus maksaa vain 4950 dollaria. Suomesta löytyy kylläkin yksityiskouluja, joissa käyminen maksaa.

Kouluaikamme täällä Kanadassa on 15:30-21:30. Koulupäivät ovat siis yleensä aina kuusi tuntia, lukuunottamatta messupäiviä sekä muita tapahtumia. MITT:ssa järjestetään kahta luokkaa: aamukoulua ja iltakoulua. Iltakoulu on pääsääntöisesti työssäkäyville ihmisille. On mukavaa, kun melkein kaikki luokkatoverit ovat samanikäisiä ihmisiä. 

Hiusalan koulutuksen pituus täällä on 12 kuukautta, jonka jälkeen on 1-2 vuoden "työssäharjoittelu". Suomessa hiusalan kesto on 2-4 vuotta, riippuen pohjakoulutuksesta. Minun koulutukseni kestää neljä vuotta, sillä käyn samaan aikaan kaksoistutkintoa. Yksityiskouluissa koulutus kestää Suomessa yleensä 12 kuukautta.


Pesupaikkoihin kestää aikansa tottua, jos ei ole aikaisemmin tällaisia pesupaikkoja käyttänyt.

Koulutus on täällä hyvin yksilöllistä ja opiskelijat saattavat mennä ihan eri tahtia. Toinen etenee nopeammin, kuin toisella menee enemmän aikaa sisäistää opittava asia. Kokeet suoritetaan opettajalle tiettyyn aikarajaan mennessä, mutta oppilaat saattavat siltä olla ihan eri tasolla. Luokassa on myös yleensä kahta eri ryhmää, toiset ovat aloittaneet aikaisemmin ja ovat jo edistyneemmällä tasolla.

Koulutuksen pohja on kuitenkin samanlainen kuin Suomessa. Käydään läpi hoitokäsittelyt, hiuspohjan hieronta, kampaukset, leikkaukset, permanentit, värit, vaalennukset ja raidoitukset.

Luokassa kaikki tulevat silti hyvin toimeen ja auttavat toisiaan, sekä antavat töistä palautetta. Meidän iltaluokassa opettajamme Debbie Rurak on oikein mahtava ja kannustava. Suurin osa tytöistä vaikuttavat todella motivoituneilta ja ovat kiinnostuneita oppimisestaan.

Tässä linkki MITT hiusalan koulutukseen: 
mitt.ca/programs/post-secondary-programs/39/Hairstyling

Tässä linkki Lappian hiusalan koulutukseen:
www.lappia.fi/koulutukset/nuorten-koulutus/ammatilliset-perustutkinnot/parturi-kampaaja


Koululla on käytössä Paul Mitchelin värit ja muut tuotteet.


Kupukuivaimet ovat kuin suoraan vanhanajan elokuvasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti